torsdag 22 juli 2021

Brottsligheten i Göteborg - en lägesbild utifrån tre datakällor

 

Kunskapen om brottslighetens omfattning härrör huvudsakligen från tre datakällor: kriminalstatistiken över anmälda brott, den nationella trygghetsundersökningen (NTU) om brottsutsatthet samt sjukvårdsstatistik om vårdade för våldsskador. Med utgångspunkt från NTU:s nyligen publicerade data om utsatthet på lokal nivå har jag lagt till data om anmälda brott och data om aktutvårdade för våldsskador. Anmälda brott har så långt möjligt gjorts enligt de kategorier som ingår i NTU:s uppdelning i brott mot enskild person och egendomsbrott som drabbar hushållen. NTU:s sammanställning gäller åren 2019 och 2020 (två år för att få ett tillräckligt stort svarsunderlag). Jag följer denna avgränsning och baserar den anmälda brottsligheten på medeltalet för åren 2019 och 2020. Siffrorna om akutvård för våldsskador gäller medeltalet för åren 2018 och 2019 (senaste åren som jag har data på stadsdelsnivå). Den geografiska avgränsningen gäller Göteborgs stadsdelar enligt den indelning som gällde t o m 2020.

 

Först presenteras uppgifterna om brottsutsatthet enligt svaren från intervjuerna med folkbokförda i de olika stadsdelarna, gällande brott mot enskild person och egendomsbrott som drabbat hushållen. Jag har rangordnat stadsdelarnas ordningsföljd utifrån graden av brottsutsatthet.

 

Utsatthet för brott mot enskild person, procent                        Utsatthet för egendomsbrott (hushåll), procent

Östra Göteborg

33,3

Majorna-Linné

22,6

Majorna-Linné

31,2

Västra Göteborg

19,0

Centrum

29,6

Lundby

18,7

Örgryte-Härlanda

27,2

Östra Göteborg

17,4

Lundby

26,8

Västra Hisingen

17,2

Västra Hisingen

25,8

Centrum

16,8

Angered

25,2

Norra Hisingen

14,5

Norra Hisingen

25,1

Örgryte-Härlanda

14,1

Askim-Högsbo-Frölunda

23,7

Askim-Högsbo-Frölunda

12,4

Västra Göteborg

23,5

Angered

11,3

Källa: NTU Kortanalys 2/2021, Nationella trygghetsundersökningen – resultat på kommunal nivå.

 

Brott mot enskild person omfattar misshandel, hot, sexualbrott, personrån, fickstöld, försäljningsbedrägeri, kort-/kreditkortsbedrägeri och nätkränkning.

Egendomsbrott mot hushåll omfattar inbrottsstöld, stöld av motorfordon, stöld från/ur motorfordon och cykelstöld.

 

Svaren på frågor om brottsutsatthet visar var personerna som utsatts bor (är folkbokförda). En del av brotten har inträffat i bostadsområdet eller stadsdelen där man bor, medan andra brott kan ha inträffat på annan plats, i staden eller annorstädes. 

 

Brott mot enskild person enligt NTU:s indelning är mer omfattande än egendomsbrott. Skillnaderna mellan olika stadsdelar är påtagliga: det skiljer ca 10 procentenheter mellan drabbade av brott mot enskild person i Östra Göteborg kontra drabbade i Västra Göteborg och drygt 11 procentenheter mellan hushåll som utsatts för egendomsbrott i Majorna-Linné gentemot utsatta i Angered. 

 

Fyra av de tio stadsdelarna omfattar särskilt utsatta områden: Angered, Askim-Högsbo-Frölunda, Västra Hisingen och Östra Göteborg. Av dessa ligger den sistnämnda högst beträffande brott mot enskild person, medan de övriga ligger på den undre halvan. För egendomsbrott ligger Östra Göteborg och Västra Hisingen på den övre halvan och de två andra i botten. Utsattheten totalt enligt NTU:s mätning är högst i Majorna-Linné, följt av Östra Göteborg och Centrum. Lägst grad av brottsutsatthet totalt finner vi i Askim-Högsbo-Frölunda och Angered, dvs i två stadsdelar som omfattar särskilt utsatta områden. Så ser det ut 2019 och 2020 när man frågor människor i Göteborg om deras brottsutsatthet.

 

Bilden blir delvis en annan när det handlar om brottslighetens spridning enligt statistiken om anmälda brott. Anmälningarna avser platsen för brottet oavsett var den drabbade bor. Platsbundenheten är m a o högre för uppgifterna från denna datakälla än vad den är för informationen från NTU:s intervjuundersökning. Brott mot enskilda omfattar här något färre brottstyper än i NTU:s studie, då det är svårt att särskilja nätkränkningar och separera vissa bedrägeribrott i BRÅ:s statistikdatabas. Egendomsbrotten är desamma, men i anmälningsstatistiken kan drabbade vara både fysiska och juridiska personer, men inte hushåll. Här finns m a o olikheter att beakta. 

 

Anmälda brott mot enskild person per 100 000 invånare        Anmälda egendomsbrott per 100 000 invånare

Centrum

2719

Centrum

4506

Östra Göteborg

2377

Majorna-Linné

3943

Majorna-Linné

2320

Lundby

3782

Angered

2159

Örgryte-Härlanda

2678

Lundby

1788

Askim-Högsbo-Frölunda

2660

Norra Hisingen

1529

Östra Göteborg

2437

Västra Hisingen

1327

Norra Hisingen

2399

Askim-Högsbo-Frölunda

1292

Västra Hisingen

1650

Örgryte-Frölunda

1195

Västra Hisingen

1523

Västra Göteborg

802

Angered

1231

Källa: BRÅ:s statistikdatabas över anmälda brott.

 

Brott mot enskild person omfattar misshandel, sexualbrott, hot, personrån och fickstöld.

Egendomsbrott omfattar inbrottsstöld, stöld av motorfordon, stöld från/ur motorfordon och cykelstöld.

 

Skillnaderna mellan olika stadsdelar är även här stora, för båda brottskategorierna. Anmälda brott mot enskild person är drygt tre gånger fler i Centrum än i Västra Göteborg, och anmälda egendomsbrott är drygt tre och en halv gånger fler i Centrum än i Angered. När det gäller stadsdelar som omfattar särskilt utsatta områden ligger Östra Göteborg och Angered på den övre halvan för brott mot enskild person, medan Västra Hisingen och Askim-Högsbo-Frölunda ligger på den undre. För anmälda egendomsbrott ligger Askim-Högsbo-Frölunda på den övre halvan medan de tre övriga ligger på den undre, med Angered i botten. En sammanslagning av de anmälda brottstyperna visar att Centrum, Majorna-Linné och Lundby totalt sett har flest anmälda brott per invånare, medan Angered, Västra Hisingen och Västra Göteborg har det lägsta antalet. Huruvida de anmälda brotten speglar den faktiska brottsomfattningen i de olika stadsdelarna är däremot högst osäkert, beroende på anmälningsbenägenhetens olika aspekter. Men med tanke på gradskillnadernas storlek torde siffrorna dock kunna ge en relativt god fingervisning om differenserna mellan stadens olika delar.

 

Den tredje jämförelsen gäller en enda brottskategori – misshandel – som här mäts i form av personer som akutvårdats för våldsskador vid någon av sjukhusens akutmottagningar. Antalet patienter utgörs av medeltalet för åren 2018 och 2019. Jag har omvandlat det absoluta antalet fall till vårdade personer per 1 000 invånare i respektive stadsdel, för att få ett jämförbart per capitamått. Befolkningssiffrorna avser år 2019.

 

 Antal vårdade patienter för våldsskador per 1 000 invånare (medeltal 2018 och 2019)

Östra Göteborg

1,31

Angered

1,14

Västra Hisingen

0,91

Lundby

0,80

Majorna-Linné

0,75

Norra Hisingen

0,66

Centrum

0,61

Askim-Högsbo-Frölunda

0,58

Örgryte-Härlanda

0,55

Västra Göteborg

0,51

Källa: VG-regionen, enheten för statistik och analys (data från beställd, särskild körning).

 

Skillnaderna mellan våldsutsatta från olika stadsdelar är stora. Det är drygt två och en halv gång fler personer per 1 000 invånare i Östra Göteborg som akutvårdats för någon våldsskada jämfört med Västra Göteborg. Våldsutsattheten enligt sjukvårdsstatistiken visar att våldet är mest frekvent i tre av de stadsdelar som omfattar särskilt utsatta områden: Östra Göteborg, Angered och Västra Hisingen. Askim-Högsbo-Frölunda ligger däremot i den undre delen.

 

Sammanfattande kommentar

 

Det finns förstås felkällor och metodproblem att ta hänsyn till för respektive datakälla. När det gäller NTU:s intervjuundersökning är låg svarsfrekvens och icke-slumpmässiga bortfall ett känt problem. Detsamma gäller människors minnesförmåga och benägenhet att bedöma inträffade händelser som brottsliga handlingar. Mängden anmälda brott understiger det faktiska antalet. Anmälningsbenägenheten varierar för olika brottstyper och brottssituationer. Viktiga påverkansfaktorer är brottets grovhet, relationen till gärningspersonen, förtroendet för rättsväsendet, rädsla till följd av hot, grupptillhörighet där myndighetsfientliga normer är vanliga, avsaknad av försäkringsskydd m.m. Sjukvårdsstatistikens mått på våldsskador har högre giltighet än intervjusvaren och anmälningarna. Samtidigt uppfångar denna datakälla inte allt våld. Lindrigare former av misshandel faller utanför. Det går inte heller att bortse ifrån att enskilda personer på grund av tvång, rädsla eller andra omständigheter låter bli att söka vård för våldsskador som borde ha behandlats.

 

Med detta i minnet är det dock möjligt att teckna åtminstone en rudimentär bild av brottslighetens omfattning och spridning i Göteborgs olika stadsdelar. 

 

För det första; skillnaderna mellan de olika stadsdelarna är stora, dvs. brottsligheten är ojämnt fördelad. Men fördelningen följer inte primärt det socioekonomiska ojämlikhetsmönstret. NTU:s intervjuundersökning såväl som anmälningsstatistiken visar att både brott mot enskild person och egendomsbrott i hög grad förekommer i socioekonomiskt gynnade stadsdelar som Majorna-Linné, Centrum och Lundby, medan stadsdelar som Angered, Askim-Högsbo-Frölunda och Västra Hisingen har lägre förekomst. Östra Göteborg, en stadsdel med problematisk socioekonomisk situation, ligger dock högt. Anledningen till det noterade spridningsmönstret är att utbudet av brottstillfällen i form av eftertraktade objekt och konfliktladdade situationer är högt i stadsdelar med stor tillgång på restauranger och nöjesetablissemang, köpcentra, knutpunkter och resecentra, stora parkeringsplatser etc. Det är platser och områden som vid olika tillfällen under dygnet bevistas av många människor, varav en stor del bor på annat håll. Men samtidigt går det inte att bortse ifrån att betydande andelar av de boende i Majorna-Linné, Centrum och Lundby uppger att de varit brottsutsatta under det senaste året. En annan, mer okänd faktor i av betydelse i sammanhanget är narkotikamissbrukets spridning. När det gäller denna aspekt saknas bra data. 

 

För det andra; beträffande stadsdelarna som omfattar särskilt utsatta områden är invånarna i Östra Göteborg mest brottsdrabbade. Stadsdelsområdet ligger högt enligt samtliga tre datakällor, medan Askim-Högsbo-Frölunda sammantaget ligger lägst av de fyra. Enligt den datakälla som mest tillförlitligt visar på våldets utbredning – sjukvårdsstatistiken – är människor boende i tre av stadsdelsområdena med särskilt utsatta områden i högre grad drabbade (Östra Göteborg, Angered och Västra Hisingen). Våldsbrotten, åtminstone en del av dem, kan dock ha inträffat i andra delar av staden.  

 

För det tredje; mest överraskande är att Angered (med tre särskilt utsatta områden: Hammarkullen, Hjällbo och Lövgärdet) sammantaget kommer relativt väl ut, medan stadsdelar med betydligt högre socioekonomisk levnadsstandard som Majorna-Linné och Centrum visar förvånansvärt höga siffror.

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar